Egyre inkább személyre szabottak a kgfb-díjak
Egyre inkább kockázatarányos díjakat alakítanak ki a hazai gépjármű-felelÅ‘sségbiztosítók, az autósok egyre inkább személyre szabott díjat fizetnek. A kötelezÅ‘ gépjármű-felelÅ‘sségbiztosítási (kgfb) átlagdíj 19 887 forint volt 2014 elsÅ‘ félévének végén, de a személyautók éves átlagos díja ennél is alacsonyabb: 13-14 ezer forint között alakult – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfÅ‘n. 
Egyre inkább kockázatarányos díjakat alakítanak ki a hazai gépjármű-felelősségbiztosítók, az autósok egyre inkább személyre szabott díjat fizetnek. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíj 19 887 forint volt 2014 első félévének végén, de a személyautók éves átlagos díja ennél is alacsonyabb: 13-14 ezer forint között alakult – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfőn.

A biztosítók a hét végén közzétették a 2015. január 1-jétől érvényes tarifáikat. Az első piaci elemzések alapján a biztosítók tovább folytatják azt a gyakorlatot, hogy a statisztikáik szerint legjobbnak ítél ügyfélcsoportoknak alacsonyabb díjat ajánlanak, míg a gyakori károkozók magasabb díjra számíthatnak. Erre egyébként maga a bonus-malus rendszer is lehetőséget ad: az idén februártól hatályos jogszabály-változás már lehetővé teszi, hogy a biztosítók – akár a B10-es kategória felett is – plusz kedvezményeket nyújtsanak a régóta kármentes ügyfeleknek.

A biztosítók díjtarifáiban továbbra is megmaradt a korábbi kedvezménystruktúra. A közel 100-féle kedvezményt tartalmazó rendszer szerint továbbra is a családi és gyermekkedvezmény, az e-kommunikáció, a csekkes befizetést helyettesítő banki átutalás vagy csoportos beszedési megbízás választása, illetve az éves díjfizetés vállalása biztosít a legtöbb biztosítónál kedvezményt. Díjkedvezményt kapnak az egyes foglalkozási ágakat űzők – pl. közalkalmazottak, nyugdíjasok, egyházi alkalmazottak stb. -, a különböző szakmai szervezetekhez, szakszervezetekhez, egyes cégcsoportokhoz tartozók, a mozgássérült igazolvánnyal rendelkezők. Mindössze néhány új kedvezményt találni a tarifatáblázatokban: a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai olyan új ügyfélszegmens, amely díjkedvezményre jogosult az egyik biztosítónál, illetve újdonság még az egyik biztosító pénzügyi szolgáltató partnerénél nyitott bankszámlacsomag, illetve nyugdíjasszámla-csomag nyitása esetén kapható plusz díjkedvezmény.

A magyarországi kgfb-díjak az Európai Unió más országaival összehasonlítva messze a legalacsonyabbak. A MABISZ 2014 első félév végi adatai szerint egy jármű átlagos kgfb-díja 19 887 forint volt. Ha azonban csak a személygépjárművek díját vesszük figyelembe – a buszok, tehergépjárművek stb. díját nem -, akkor az átlagdíj 13-14 ezer forint évente. Ez annyit jelent, hogy a kevesebb, mint 3 liter benzin árának megfelelő összeget kell fizetni átlagosan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításért havonta. Ugyanakkor Belgiumban 306 euro, Cipruson 171 euro, Németországban 228 euró, Görögországban 267 euro, Romániában 115 euro egy éves átlagos kgfb-díj.

A MABISZ statisztikái szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármű 52 százaléka, 2,167 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. A 4,167 millió járműből 2,691 millió személyautó – az összes jármű 53,24 százaléka – van magánszemélyek tulajdonában. Közülük 1,433 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, esetükben kerülhet sor évfordulós biztosítóváltásra. A magánszemélyek tulajdonában álló autók többsége - 38,7 százaléka - B10-es kategóriájú, míg A0-s kategóriájú a személygépjárművek 11,64 százaléka.

Forrás: Biztosítási szemle



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft